Toplum mühendisliğine dair notlar

Onur, milliyeti olmayan o ulustur, aynı zamanda bir köprü olan o gökkuşağıdır; içinde hangi kanın dolaştığı önemli olmayan kalpteki o tınıdır; sınırlar, gümrükler ve savaşlarla alay eden o asi, itaatsizliktir.

21 Nisan 2010 Çarşamba

Bilimlerin Sınıflandırılması

Matematik bilimler, matematik ve mantıktan oluşurken, pozitif bilimler de doğa bilimleri ve sosyal bilimlerden oluşur. Matematik gözlemlenebilir ve nesnel bir bilimdir çünkü matematik kavramların hareket noktası gözlemdir ve sergiledikleri kavramlar soyut olsa da nesnel gerçekliklerdir (Sencer ve Sencer, 1978:6). Pozitif bilimler ise gözlemlenebilir ve deneysel bir konuya sahip olan ve bu konularda çıkarım yapabilen, ortaya yeni bilgiler koyan, yenilik yaratıcı olan bilimlerdir. Pozitif bilimlerle pozitif olmayan bilimler arasındaki fark, olanla olması gereken arasındaki farktır. Pozitif bilim olması gerekeni değil; olanı inceleyen bilimdir (Kaptan, 1973:6).

2 yorum:

  1. açıkçası 'matematik bilim'ler diye ayrı bir kategorinin var olduğunu düşünmüyorum. şöyle ki, tüm bilimler matematikleştirilebilir/matematize edilebilir; dolayısıyla matematik bir bilim olamaz, olsa olsa bir yöntem, biçim (form) ya da yordamdır.

    YanıtlaSil